5.0 dankzij 28 reviews

Google-logo-225-225.png

De beste plugins voor een WordPress website!

Home » Kennisbank » Algemeen » De beste plugins voor een WordPress website!

In dit bericht:

Een WordPress website (Wat is WordPress?) maakt gebruik van verschillende plugins. Ik vertel vaak aan mijn klanten dat je plugins in WordPress kan vergelijken met Apps op je mobiele telefoon. De mooiste en duurste telefoons hebben geen ingebouwde Instagram of Whatsapp functie. Daarvoor moet je eerst een app installeren. Zo werkt het ook met een WordPress website. Je website kan er nog zo fantastisch uitzien zonder plugins, maar om bijvoorbeeld een webshop functie te realiseren zal je eerst een plugin moeten installeren zoals Woocommerce!

In de afgelopen jaren heb ik honderden plugins gebruikt. Ik heb ze geïnstalleerd en weer verwijderd. Getest en gebruikt. Maar welke plugins gebruik ik nu bijna altijd? Welke WordPress plugins zijn echt een ‘must have’ voor elke WordPress installatie?

De functies van Plugins

WordPress.org biedt een platform waar je gratis plugins kan downloaden. In de dashboard van je WordPress website onder het kopje Plugins -> Geïnstalleerde plugins / Nieuwe plugin kan je via een directe verbinding met WordPress.org dezelfde plugins installeren. Het verschil zit hem in het handmatig installeren of direct via je eigen dashboard. WordPress kan je zien als het fundament van je website. De plugins die je installeert zijn de bouwstenen. Zo zijn er plugins die een webshop functie creëren, plugins die een pagebuilder functie realiseren, of plugins die de beveiliging van je website verbeteren. Eigenlijk zijn de mogelijkheden vrijwel grenzeloos te noemen. Jij bedenkt iets wat je nodig hebt, de website WordPress.org of themeforest.net bieden het aan.

Is er een verschil tussen gratis en betaalde plugins?

Een plugin maken kost tijd, energie en geld. De slimme mensen die een plugin in elkaar zetten hebben daar behoorlijk wat werk in gestoken. Je zal merken dat sommigen hun plugin begrenzen. Bepaalde functies zijn gratis te gebruiken, maar wil je net een stapje verder, of juist net die specifieke functie kunnen gebruiken, dan kan je een premium licentie kopen. Daarmee betaal je voor het gebruik van alle premium functies die de plugin biedt. Bijvoorbeeld met de pagebuilder Elementor. Alle basics zijn gratis, zoals het plaatsen van tekst, afbeeldingen en video’s. Maar wil je een afbeelding carrousel of galerij, dan heb je al snel de Pro versie nodig.

De beste plugins volgens Websitetoday!

Ik begon te vertellen dat ik in de afgelopen jaren wel honderden plugins gebruikt heb. Om voor mijn klanten de beste resultaten te behalen heb ik een selectie plugins bij elkaar gebracht die ik vrijwel op elke website gebruik. Misschien wel beter gezegd, zonder deze plugins kan ik niet optimaal aan het werk.

Mijn favoriete thema!

Een thema valt niet onder de plugin categorie. Tenzij je het thema van meerder functies wilt voorzien, dan kan je al snel een plugin installeren die naadloos aansluit op het geïnstalleerde thema. Mijn persoonlijke topper is het Astra thema. Mede doordat Astra en Elementor perfect op elkaar ingespeeld zijn, en Astra accepteert dat een pagebuilder de regie overneemt. Het Astra thema is GRATIS te installeren en te gebruiken. In het gratis thema zitten de basis opties zoals het instellen van kleuren, lettertypen, logo’s en een favicon. Ben je op zoek naar meer mogelijkheden om je thema te bewerken, dan is de betaalde versie van het Astra thema een aanrader. In de pro versie kan je het navigatiemenu nog meer naar je eigen hand zetten. Je kan een sticky header, transparant header, custom fonts, scroll to top link en meer instellen. En ben je een webbouwer? Dan biedt de Pro versie van Astra ook een white label functie!

De beste Pagebuilder

Elementor-Banner - Websitetoday.nlIk zie je denken. ‘Pagebuilder’, wat is dat? Het woord zegt het al, pagina bouwer. WordPress biedt van origine niet de optie om een pagina te designen met mooie opmaak. Een pagebuilder creert de mogelijkheid om een pagina te maken zoals jij dat graag wilt. Met tools als tekstvakken, indelingen, afbeeldingen, video’s, effecten, reviews en nog veel meer kan jij precies plaatsen wat jij graag geplaatst wilt hebben.

Op al mijn WordPress installaties installeer ik vrijwel direct Elementor. In mijn ogen de beste en meest gebruiksvriendelijke pagebuilder die er is. Het voordeel? Je ziet de website voor je, zoals een bezoeker hem zou zien. Alle elementen zijn klikbaar en te bewerken, en je ziet direct het resultaat. Daar komt bij dat je met kindsgemak de pagina kan instellen op mobiele weergave, tabletweergave of computerweergave. Zo zie je direct hoe de pagina eruit ziet op verschillende apparaten. Ook kan je daarmee instellen wat men juist wel, of juist niet moet zien op een bepaald apparaat. De gratis versie is een geweldige opstap, om alle basics van een website te creëren. Ben je op zoek naar een stapje extra, dan is Elementor Pro zeker een aanrader!

En dan kan je nog een stap verder. Mijn keuze is gevallen op Ultimate Addons for Elementor. Deze uitbreiding voor Elementor geeft je nog eens 40 extra functies om te kunnen gebruiken op je website. Denk aan een custom login form, FAQ module, een HOW-TO Schema, een marketing button en veel meer. Het geeft je de kans om de website net een beetje extra te laten geven.

Envato Elements

De website Envato Elements is een onderdeel van Themeforest. Envato is een platform waarbij je als designer verschillende items kan downloaden en gebruiken. Stockfoto’s, graphics, video’s en muziek zijn onderdelen die Envato aanbiedt. Themeforest is een platform waar je veel premium thema’s en plugins kan downloaden/kopen. Niet alle plugins staan namelijk op WordPress.org. Veel developers bieden hun plugins of thema’s aan via Themeforest. Zij spelen in op populaire items, zoals Elementor. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een plugin die een ‘Mega Menu’ functie creëert, op Themeforest.net is de kans groot dat je een passende plugin zal vinden.

Schema PRO

De schema-opmaak is een tool dat microdata toevoegt aan een webpagina die een rich snippet genereert in Google SERP. Schema.org is een organisatie van Google, Bing, Yandex en Yahoo. Schema.org is opgericht om zoekmachines te helpen de inhoud van je website beter te begrijpen. Het doel hiervan is wanneer iemand naar iets zoekt, hij de meest relevante resultaten krijgt. Een schema markering maakt uw website aantrekkelijker in het overzicht van een zoekresultaat. Je kent bijvoorbeeld de resultaten wel waarbij er een ‘star-rating’ getoond wordt, of de prijs en voorraad van het product. Dat is het werk van Schema.

Yoast SEO

Dit is een plugin waarmee je elk artikel op je blog of website kunt optimaliseren voor een betere SEO (Wat is SEO?). Als je Yoast SEO installeert, komt onder elk artikel een blok te staan met allerlei indicatoren. Komt het sleutel zoekwoord vaak genoeg voor, staat het in de kop, is het artikel lang genoeg? Voldoe je aan deze indicatoren, krijg je een groen lampje. Teveel oranje en rode lampjes wil zeggen dat je artikel nog niet goed genoeg is geoptimaliseerd. Een heel overzichtelijk systeem. Optimaliseren is hierdoor een koud kunstje. Ik gebruik voor al mijn websites, en die van klanten, de plugin. Ook omdat je er zo makkelijk mee kunt werken. Meestal heb je binnen 5 tot 10 minuten jou artikel voor een groot deel SEO-proof.

WProcket 

Als we spreken over het versnellen van je WordPress website is WProcket dé nummer één. Het gebruik van WProcket is zó eenvoudig, dat bijna geen technische kennis nodig is. Installeren en klaar. Je zal direct resultaat zien. WProcket is echter wel een vrij dure oplossing. Een gratis alternatief is de Swift Performance Lite plugin. Deze plugin helpt je website enorm als hij is opgebouwd met de Elementor pagebuilder. Je installeert de Swift Perormance Lite plugin heel eenvoudig via het WordPress Admin paneel. Let op: Caching plugins kunnen invloed hebben op je HTML en CSS instellingen, kijk goed of je website nog op de juiste manier wordt weergegeven na het activeren van een dergelijk plugin. Ververs je website bijvoorbeeld een paar keer met o.a. ctrl+F5. Test je website ook op je mobiel. Doordat dergelijke caching plugins de HTML en CSS verkleinen kunnen bepaalde vormen aangetast zijn.

Woocommerce

Ben je van plan een webshop te beginnen, dan zijn er mooie aanbieders zoals lightspeed en mijnwebwinkel.nl. Zij geven je alle mogelijkheden om een webshop te beginnen met hun platform. Daarbij accepteer je ook de begrenzingen die hun platform biedt. Zoals functies en vormgeving. Heb je een WordPress webshop en ben je op zoek naar een webshop functie, dan is Woocommerce de absolute topper. Je kunt er van alles mee verkopen, en er zijn al meer dan 10 miljoen downloads. De mogelijkheden met Woocommerce zijn vrijwel grenzeloos. Vooral als je bedenkt dat er tal van uitbreidingen te installeren zijn. Vaak tegen betaling, dat is dan wel een nadeel. Woocommerce is gratis, geeft alle basiseigenschappen van een webshop gratis weg. Het enige wat je zelf nog moet doen is via Mollie of Stripe een betaalmodule implementeren. Elementor geeft verschillende opties om de basics van Woocommerce te bewerken, wat voor mijn werk perfect is.

WordFence Security

Dit is de absolute winnaar van de beveiliging plugins. Beveiliging van je website is een topprioriteit en met deze plugin ben je goed beveiligd tegen hacks, spam, malware en andere gevaren. De premium versie is het overwegen waard als je een grote website hebt. Je kunt dan bijvoorbeeld ook inlogpogingen en aanvallen uit bepaalde landen blokkeren. Handig, als je business vooral op Nederland gericht is. Deze plugin heeft echt veel goede recensies, een indicatie dat het een fijne plugin is om mee te werken. De plugin is net als WProcket, makkelijk te gebruiken. Installeren en klaar.

Dit waren de meest gebruikte plugins door Websitetoday. Vrijwel elke website die wij opleveren maakt gebruik van deze plugins. Kies je er voor om een website te laten maken door Websitetoday? Dan ontvang je na oplevering 6 maanden lang gratis de premium licenties van de gebruikte plugins. In de basis is dat het Astra thema, Elementor PRO en Ultimate Addons. Als we kiezen we voor een scherpere SEO optimalisatie dan is Schema.PRO en YOAST PRO ook een optie.

Ga je zelf aan de slag? Ervaar zelf hoe het is om met deze selectie aan plugins te werken via de gratis of betaalde versies. En heb je suggesties of opmerkingen? Ik lees het graag in de comments!

 

0 interessant

FAQ

Wat is een Plugin?

Een WordPress plugin is een app, stukje software, code dat bepaalde functies en features toevoegen aan je website. Je kan het vergelijken met een app op je mobiele telefoon, de app die je wilt installeren zorgt er namelijk voor dat je een bepaalde functie toevoegt aan je telefoon. Een WordPress plugin is vaak gratis, en worden extra functies vrijgegeven in de Pro/premium versie van de plugin, tegen een betaling.

Wat is de beste pagebuilder voor WordPress?

Er zijn meerdere pagebuilders te vinden voor WordPress. Elementor is op dit moment met meer dan 5 miljoen actieve installaties de populairste. Dat heeft Elementor grotendeels te danken aan het feit dat de pagebuilder eenvoudig in gebruik is. Elementor past een webpagina op de webpagina aan, en niet aan de achterkant met ‘blokken’. Je ziet dus direct wat het resultaat is.

Zijn plugins duur?

Er zijn heel veel gratis plugins te vinden via wordpress.org. Het is belangrijk dat je goed kijkt naar de laatste update datum en hoeveel actieve installaties de plugin heeft. Dit geeft vaak een goede indicatie of de ontwikkelaars van de plugin op dit moment nog actief zijn. Daarnaast kan je voor specifieke, grotere of ingewikkelder plugins een kijkje nemen op bijvoorbeeld themeforest.com. De prijzen variëren van $10 tot meer dan $100 per plugin.
Picture of Rick Memelink
Rick Memelink
Rick is eigenaar van Websitetoday.nl. Hij ontwikkelt WordPress websites met Elementor en heeft een achtergrond als sportleraar. De afgelopen jaren heeft hij veel cursussen en trainingen gevolgd in online marketing, webdesign en ondernemen. De vreemde combinatie van sport, lesgeven en webdesign maakt dat Rick een bijzondere 'kijk' heeft ontwikkeld op het realiseren van een nieuwe websites voor jou!
WhatsApp openen
1
💬 Heb je een vraag?
App met Rick van Websitetoday
Hallo 👋
Heb je een vraag over De beste plugins voor een WordPress website!? Of kan ik je ergens bij helpen?
Wil je een offerte aanvragen of heb je vragen over onze prijzen? Vul aub. dit formulier in en ik help je graag verder!