Kennisbank

In dit bericht:

Je WordPress website versnellen

Bijna al mijn klanten maken gebruik van WordPress. Het is daardoor wel wenselijk dat je WordPress website zo snel mogelijk weergegeven wordt. Gelukkig bestaan er een aantal factoren waar je zelf invloed op hebt, waardoor jij je WordPress website kan versnellen. Een aantal externe factoren liggen helaas bij de partij waar jij je webhosting afneemt. Denk aan het aantal SSD schijven, Varnish of CDN toegang. De grote van jouw webhosting pakket is van groot belang, als je een groter pakket afneemt dan krijg je meer resources (CPU en RAM) waardoor je site meer rekenkracht krijgt en hierdoor ook sneller zal functioneren.

Plugins die je helpen

Waar heb je dan wel zelf invloed op? Ik neem de volgende punten graag met je door:

Maak gebruik van Caching plugins. De WP Fastest Cache plugin is daar een mooi voorbeeld van. Deze plugin maakt van jouw website bestanden statische bestanden, hierdoor worden je pagina’s niet vanuit de zware WordPress scripts uitgeleverd maar simpelweg uit deze statische bestanden. Dit zorgt voor een snelheidswinst aangezien de PHP scripts niet telkens gedraaid hoeven te worden.

Je installeert WP Fastest Cache geheel eenvoudig in het WordPress Admin paneel. Ga hiervoor naar het kopje “Plugins” > “Nieuwe plugin” en typ vervolgens in het zoek veld “WP Fastest Cache” in. Vervolgens kan je de plugin installeren en activeren waarna je door navigeert naar het “Instellingen” kopje onder dit kopje vind je ook weer “WP Fastest Cache” als je hierop klikt zie je vervolgens de instellingen van WP Fastest Cache. Volg de stappen en vink aan wat jij graag wilt laten ‘cachen’. Sla de instellingen op en dan ben je klaar.

De Autoptimize plugin helpt je met het optimaliseren van je website, zo zorgt deze plugin ervoor dat er “expires headers” toegevoegd worden, dat de Javascript en CSS bestanden geaggregeerd worden en dat de CSS in het begin van de HTML geplaatst word. Het is dus een optimalisatie plugin waar jij qua instellingen ook het volledige beheer in eigen hand hebt. Om deze plugin te installeren ga je naar het kopje “Plugins” > “Nieuwe plugin” en typ je vervolgens in het zoek veld “Autoptimize” in. Vervolgens kan je de plugin installeren en activeren waarna je door navigeert naar het “Instellingen” kopje onder dit kopje vind je ook weer “Autoptimize” als je hierop klikt zie je vervolgens de instellingen van Autoptimize. Klik op deze pagina aan wat je wenst te optimaliseren en klik daarna onderaan de pagina op “Bewaar en maak cache leeg”. Hiermee activeer je de optimalisaties. Het is aan te raden om bij bepaalde websites de Javascript optimalisatie uit te laten staan, echter kan je hier zelf ingeven wat geactiveerd moet worden en wat niet. Ook bestaat er de mogelijkheid om dit alles over het CDN (Content Delivery Network) te laten lopen.

De Swift Performance Lite plugin helpt je website enorm als hij is opgebouwd met Elementor page builder (Websitetoday Page Builder). De meeste websites van die gemaakt zijn met Websitetoday bestaan uit de vormgeving door Elementor. Je installeert de Swift Perormance Lite plugin heel eenvoudig via het WordPress Admin paneel. Ga hiervoor jaar het kopje “Plugins” > “Nieuwe plugin” en typ vervolgens in het zoek veld “Swift Performance Lite plugin” in. Vervolgens kan je de plugin installeren en activeren, waarna je door navigeert naar het kopje “Gereedschap” of in de Admin balk bovenaan “Swift Performance Lite” Klik vervolgens op “Setup Wizard” > “AUTOCONFIG“. Volg de stappen, en je bent klaar!

Let op: Caching plugins kunnen invloed hebben op je HTML en CSS instellingen, kijk goed of je website nog juist wordt weergegeven na het activeren van een dergelijk plugin.

  • PHP versie wijzigen

De nieuwste PHP versie (PHP 7) zorgt ervoor dat de scripts van je website sneller gedraaid worden. Standaard staat de PHP versie van alle hosting pakketten op PHP 5.6 aangezien nog niet alle sites goed functioneren met de PHP 7 versie. Echter kan je zelf altijd snel en gemakkelijk de PHP Versie wijzigen in DIrectAdmin. Mocht je site met PHP 7 niet functioneren dan kan je de PHP versie gewoon weer terug zetten. Daarnaast is het ook aan te raden om de extensie “opcache” in te schakelen, dit doe je door het bolletje naast “opcache” in te schakelen.

Hoe je de PHP versie wijzigt hebben we voor je in de volgende handleiding uitgelegd: PHP instellingen wijzigen (php.ini)

  • Afbeeldingen optimaliseren

Het optimaliseren van de afbeeldingen op je website is van groot belang. Veel websites zijn voorzien van mooie afbeeldingen die de website prachtig vormgeven. Als deze afbeeldingen een lange laadtijd vereisen, zullen bezoekers je website weer verlaten. Wanneer je een afbeelding optimaliseert wordt er overtollige data verwijderd uit de afbeelding en worden de afbeeldingen gecomprimeerd. Hierdoor nemen de afbeeldingen minder ruimte in beslag en kan de website tot wel 80% sneller geladen worden. Het optimaliseren van afbeeldingen levert je dus een snellere laadtijd op. Het is een feit dat een snelle website beter in de smaak valt bij de websitebezoekers, maar ook bij de zoekmachines.

Het optimaliseren van de afbeeldingen kan via de plugin reSmush.it. Elk media bestand dat je zal uploaden zal automatisch gecomprimeerd worden. Vooraf is het nog aan te raden dat je het formaat van je afbeelding aanpast, en dat je de afbeelding comprimeert via ImageOptim.Je kan het programma downloaden voor op je computer. Ook is er een online module beschikbaar via ImageOptim online.

  • Test de snelheid van je website via Pingdom

Je kan de snelheid van je website via verschillende manieren testen. Bijvoorbeeld via Pingdom Tools. Voer het URL in van jouw website, en kies bij “Test from:” voor de server uit Frankfurt (het dichtste bij Nederland). Vervolgens zal de uitslag met resultaten zichtbaar worden.

  • Test de snelheid van je website via GTmatrix

Een andere mogelijkheid is de test van GTMatrix. Voer het URL in van jouw website, en klik op Analyze. Vervolgens zal de uitslag met resultaten zichtbaar worden.

 

Zoals je hierboven verschillende de twee genoemde tests. Probeer vooral de praktijk in de gaten te houden, hoe snel laad de website via je jouw telefoon, computer, tablet. Met je wifi connectie en zonder. Bijt je niet vast aan de verschillende tests, deze geven vooral inzicht in waar een probleem zou kunnen zitten. Kom je er achter dat je website nog altijd erg traag is, dan kan Websitetoday.nl je helpen! Websitetoday.nl optimaliseert en versneld je website graag! Neem contact op en/of bekijk de pagina van de prijzen voor de opties van een onderhoudskaart.

0 interessant

Rick Memelink

Rick Memelink

Rick is eigenaar van Websitetoday.nl. Hij ontwikkelt WordPress websites met Elementor en heeft een achtergrond als sportleraar. De afgelopen jaren heeft hij veel cursussen en trainingen gevolgd in online marketing, webdesign en ondernemen. De vreemde combinatie van sport, lesgeven en webdesign maakt dat Rick een bijzondere 'kijk' heeft ontwikkeld op het realiseren van een nieuwe websites voor jou!
WhatsApp openen
1
💬 Heb je een vraag?
App met Rick van Websitetoday
Hallo 👋
Heb je een vraag of kan ik je ergens bij helpen?